Weer iets nieuws

Vroeger had ik het idee dat een schrijver zo’n beetje vast zat in het genre waarvoor hij bekend werd. Thea Beckman schrijft historische jeugdverhalen en ze hebben dezelfde rode draad, Pieter Aspe schrijft politieverhalen, meestal over inspecteur Van Inn en dat doet hij heel goed. Maar je hebt ook buitenbeentjes die qua stijl wel consistent blijven maar die zich aan andere genres wagen.

Toen ik mijn eerste boek in de winkel had dacht ik ook dat dit het was wat ik altijd ging doen, spannende jeugdboeken met een geschiedkundige inslag. Oh boy, wat was ik fout zeg! Al snel ontdekte ik dat ik Cozy Mysteries ook wel leuk vond om te schrijven en na 22 dagen was ‘De Ongenode Gast’ een feit. Niet alleen een nieuw genre maar ook een nieuw type verhaal. Korter dan de anderen want het was een novelle. En dit type stelde zijn eigen eisen aan het verhaal.

Voor de kerstbundel van Uitgeverij Hamley Books schreef ik korte verhaaltjes, zonder daar veel bij na te denken. Ik schreef gewoon wat bij me op kwam, zonder echt te kijken wat een kortverhaal juist was en aan welke voorwaarden een goed verhaal moest voldoen. Dat veranderde toen ik deelnam aan een wedstrijd en een spannende thriller moest schrijven binnen een heel beperkt aantal woorden. Toen bleek dat zomaar wat schrijven niet voldoende was, wilde ik kans maken op een nominatie dan moest ik de regels van het spel volgen.

Nu ga ik weer een nieuwe uitdaging aan, ik ga voor de Facebook groep ‘Feelgood van Nederlandse en Vlaamse auteurs‘ een column schrijven. En ook daar was mijn eerste idee: ‘oh, ik schrijf wel snel wat’ maar al snel drong het tot me door dat zo’n column een soort visitekaartje is van je kunnen als schrijver en dat ik er dus beter even over kon nadenken. Wat is een column juist en wat zijn de regels.

Het is duidelijk dat je als schrijver ook blijft bijleren en je blijft ontwikkelen. Zelfs al schrijf ik hierna nooit meer een column, dan nog heb ik de voldoening dat ik weet dat ik dat met de nodige ernst heb gedaan en dat ik mijn beste kunnen op dat moment heb afgeleverd.

Op 16 december kan je in de groep ‘Feelgood van Nederlandse en Vlaamse auteurs’ op Facebook lezen of ik in mijn opzet geslaagd ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s