Moederdag

Wanneer is dat ook weer?

Moederdag – net als vaderdag trouwens – is altijd weer een verwarde tijd voor kinderkroosten ten lande. Wanneer was het ook alweer en is het de Antwerpse of de nationale moederdag? Voor onze noorderburen vereist dat misschien enige uitleg.

Daar waar de officiële moederdag in Nederland en België gevierd wordt op de tweede zondag van mei, viert men al zo lang ik het me kan herinneren (en eigenlijk officiëel sinds 1913) in Antwerpen moederdag in augustus, de 15de om precies te zijn. Maar waar komt dit feest eigenlijk vandaan?

Het vereren van moeders gaat terug tot het oude Griekenland, en waarschijnlijk zelfs vroeger dan dat. Toen onze voorouders zich omschoolden van rondtrekkende stammen tot meer sedentaire gemeenschappen, werden vrouwen en moeders zeer belangrijk. Terwijl de mannen zorgen voor de jacht, de visvangst en de bescherming van de buurt, waren de vrouwen verantwoordelijk voor het dagelijkse runnen van de stam. Er ontstond een matriarchale samenleving. Zeer vaak vindt men nog bij opgravingen beeldjes ter verering van de moeder.

De moderne traditie van moederdag is echter veel recenter. In het oude Griekenland kende men de ceremonie van Cybele of Rhea, de Moeder der Goden en zij werd gevierd op de ides van maart (voor wie geen latijn kent, de 15de maart). Voor alle duidelijkheid, de film met George Clooney heeft niets te maken met moederdag 🙂

Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld viert men de moeders op de vierde zondag van de Vasten. Maar hoe zit het dan met Antwerpen, waar men nog steeds vasthoudt aan hun 15de augustus? Wel, in 1913 introduceerde de liberale schepen (wethouder voor de Nederlandse vrienden) Frans Van Kuyck een moederdag op de feestdag van Maria, die al sinds 1124 de patrones of beschermvrouwe van de stad was. Die dag ging er ook een grote Mariaprocessie uit. Met die dag speciaal voor moeders wilde de schepen de familiale waarden in ere herstellen door de moeder centraal te stellen. Het was dan ook aan de vaders en de kinderen om hun beste creatieve vermogens boven te halen om allerlei verrassingen voor moeder-de-vrouw in elkaar te knutselen. En hoewel die 15de augustus vooral een Antwerpse aangelegenheid was werd het gebruik later uitgebreid tot heel het bisdom Antwerpen.

Zo, nu weet u wanneer u uw moeder in de watten moet leggen. En wil u zeker zijn dat u de juiste dag beet hebt? Vier dan toch twee keer per jaar moederdag! Maar eerlijk is eerlijk, doe dan hetzelfde voor Vaderdag in april en in juni. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s