Het Rode Kopje, een Cozy Mystery

Jullie hebben met Halloween al een gratis verhaal gekregen over een pompoen met een verrassing. Met Kerst doen we er nog een schepje bovenop. Op Zondag 13 december komt mijn nieuwe kortverhaal online, hoewel het dit keer bijna een novelle is geworden. Het wordt weer een cozy mystery, dit keer speelt het zich af in de kerstperiode.

Cozy mysteries zijn hier bij ons niet zo bekend, maar in de UK en de US is het een echt genre geworden. Agatha Christie was waarschijnlijk de eerste auteur die zich aan het genre waagde en had daarmee een daverend succes. Gaandeweg werd haar Miss Marple een authoriteit en verdween het eigenlijke cozy-mystery aspect maar ze zorgde er wel voor dat er in dat genre nog heel veel grote dames en heren voor navolging zorgden.

Een Cozy Mystery is dus een verhaal over hoe een misdaad (het hoeft zelfs geen moord te zijn) het leven van gewone mensen kan beïnvloeden. Want ook mensen die met een misdaad te maken krijgen gaan nadenken over het hoe en wat van het gebeuren. Ze stellen zich vragen, gaan theorieën opwerpen en proberen een oplossing te vinden voor het probleem dat zich voor hun voeten heeft afgespeeld. Gewoonlijk is er een min of meer toeschietelijke, zij het wat stugge politie ambtenaar bij betrokken als tegenstelling tot het vaak wat wollige denken van de man-in-de-straat maar het eindresultaat is altijd een verhaal dat je met genoegen leest. Het zijn zeker geen literaire hoogstandjes, maar veeleer verhalen of boeken die je op het einde met een glimlach op je lippen sluit.

Dit is mijn derde cozy mystery. Het eerste was uiteraard ‘De Ongenode Gast‘, het tweede was ‘Pompoen met Verrassing‘ en nu vervoegt ‘Het Rode Kopje’ de reeks. Je kan ze uiteraard allemaal op mijn website vinden, maar als je meer gratis kortverhalen wil lezen, kijk dan ook eens op de site van Uitgeverij Hamley Books, daar staan ook de kerstverhalen (en de halloweenverhalen) van mijn collega’s.

Veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s