TOTT – Notities

Notities maken en bijhouden

Hmmm, mysterieuze titel, nietwaar? TOTT is een afkorting voor Tools Of The Trade of gereedschappen die je nodig hebt om je job te doen. Ook auteurs hebben deze gereedschappen nodig. Sommigen zweren bij pen en papier, anderen gebruiken alles wat het internet hen kan bieden aan hulpmiddelen om een zo goed mogelijk verhaal tot bij de uitgeverij te krijgen.


Ik kan me uiteraard alleen maar baseren op mijn eigen schrijfmethodes en die van sommige van mijn collega-auteurs, maar we noteren wat af voor voor- en tijdens het schrijven. Daarom leek het me interessant om eens een oplijsting te maken van alle mogelijkheden die er zijn.

Schriftjes

Het goeie ouwe schriftjessysteem is nog altijd prima. Zelfs als je heel erg digi-savy bent (dus liefst alles met de computer, tablet of phone doet), dan nog hebben de meesten van ons wel ergens een schriftje rondslingeren om notities in te maken. Al was het maar om indrukken, namen of wat dan ook op te schrijven als je onderweg bent. Sommigen zweren bij schriftjes met een slappe kaft omdat je die makkelijk in de hand kan houden. Anderen vinden een harde kaft weer beter. Ikzelf gebruik liefst die met een harde kaft, omdat ik er dan mooi een label op kan doen zodat ik later nog weet waarover het gaat. Ook handig om later iets terug te vinden.

Notability

Notability is een app voor iphone en ipad en vervangt het schriftje. Het is een digitaal schriftje, zeg maar. Als je een apple pen (of andere compatibele pen) hebt, kan je deze app prima gebruiken om aantekeningen te maken. Het grote voordeel vind ik zelf is dat al je aantekeningen bij elkaar blijven. Het is me al meermaals overkomen dat ik snel wat notities in een schriftje neerschreef en achteraf niet meer wist in welk schriftje ik het nu ook weer gedeponeerd had.

Notability is niet gratis en mijns inziens loont het ook alleen maar de moeite als je al een ipad met pen hebt EN als je echt graag wil schrijven en niet typen. (zoals ik dus).

Platform: IOS
Sterren: 4,5/5
Prijs: 9,99 Euro
Website: https://www.gingerlabs.com

Evernote

Evernote wordt door heel veel mensen gebruikt, niet alleen door auteurs maar ook door studenten of door iedereen die een tool zoekt om informatie te bewaren en op een handige manier te ordenen. Het voordeel van Evernote is dat je het zowel via een browser als via een app (zowel mobiel als desktop) kan gebruiken. Het synchroniseert ook onmiddellijk naar al deze platformen.

Evernote komt in twee smaken: De gratis smaak, waarbij je wat minder mogelijkheden hebt maar die over het algemeen voor het gros van de gebruikers voldoen. Of een betalende versie. Het verschil zit em vooral in de toeters en bellen, zoals samenwerken op één document, delen, etc. Er zit ook een gratis chrome extensie bij die je toelaat om pagina’s of stukken te snippen en onmiddellijk in Evernote te bewaren.

Platform: Windows/Mac/Linux/iOS/Android/Web
Sterren: 4,8/5
Prijs: Gratis – 6,99 euro/maand voor premium – Business kost 13,99 per gebruiker/maand
Website: https://evernote.com

OneNote

Als je een Microsoft Office licentie hebt is de kans groot dat je OneNote al op je computer hebt staan. Het is de notitie app van Microsoft en is best goed. Volgens mij kan je het ook zonder Office installeren maar bij de meeste nieuwe installaties zit het al bij inbegrepen. Het is even wennen aan de tabs en subtabs, maar eens je ermee aan de slag bent is het een handige tool

Platform: Windows/Mac/Linux/iOS/Android/Web
Sterren: 4,0/5
Prijs: Gratis of onderdeel van de Office 365 suite
Website: https://www.onenote.com/Download

Simplenote

Eenvoudig broertje (of zusje) van Evernote. Het werkt op alle populaire platforms en heeft een minimalistisch design maar het doet wat het moet, namelijk notities bijhouden. Het nadeel is dat je bijvoorbeeld geen afbeeldingen kan opslaan dus text only.

Platform: Windows/Mac/Linux/iOS/Android/Web
Sterren: 3,0/5
Prijs: Gratis

Website: https://simplenote.com

Dropbox Paper

Dropbox kon uiteraard niet achter blijven en heeft sinds kort ook zijn eigen app om notities in zijn cloud op te slagen. Het voordeel is dat je onmiddellijk vanuit Dropbox door middel van rechterklik een word document of een excel kan aanmaken. Verder heeft het een aantal templates voor meeting minutes, planning etc, en het is gratis wat altijd een meevaller is.

Platform: Windows/Mac/Linux/iOS/Android
Sterren: 3,0/5
Prijs: Gratis

Website: https://www.dropbox.com/paper

Suites

We hebben hier hier dan over de software suites die perfect gebruikt kunnen worden om je notities in onder te brengen. Ik lijst ze hier graag even voor u op. Alle onderstaande suites zijn gratis (of hebben een gratis versie). Alle onderstaande alternatieven werken via je browser (dus in de cloud, wat handig is want je kan er overal bij)

Google Docs

Google docs komt gratis mee als je een gmail account aanmaakt. Het heeft een goede mappenstructuur en je kan documenten maken in docs, spreadsheet, presentaties of formulieren.

Website: http://drive.google.com

Onedrive

Net als google docs maar dan van Microsoft. Via live.office.com heb je de beschikking over een afgeslankte versie van Word, Excel, Powerpoint en zo meer.

Website: http://www.onedrive.com

iCloud

Daar waar tools zoals Pages, Keynotes en Numbers vroeger alleen beschikbaar waren voor mac-gebruikers, kan je nu ook gratis gebruik maken van deze tools via icloud.com. Je kan een apple ID aanvragen van gelijk welk email adres en je krijgt er heel de suite gratis bij. Het is even wennen aan de andere manier van werken maar Pages levert grafisch supermooie teksten af.

website: www.icloud.com

Alternativo’s

Naast de schriftjes, de desktop- en mobiele apps heb je ook nog de hybriden. Het voordeel is dat je alle vrijheid hebt op het papier, maar dat je toch online de beschikking hebt over je notities.

reMarkable

reMarkable is een high-end alternatief voor digitale apps. Het is een superdunne tablet die uitermate geschikt is om op te schrijven en te tekenen. Met zijn speciale techniek zorgt hij voor een zeer nauwkeurig geschrift of tekening. Handschrift kan hij – mits een beetje duidelijk schrijven – omzetten in getypte tekst en je kan alles opslaan op je laptop of computer. Hij is ook prima geschikt om documenten te annoteren of redigeren en zelfs om PDF ebooks op te lezen, maar hij is niet goedkoop. Versie 1 kost 349 euro en de nieuwe (in pre-order) kost momenteel 399 maar is na de lancering waarschijnlijk duurder.

Website: https://remarkable.com

Herschrijfbare schriftjes

Er zijn nu ook tal van herschrijfbare schriftjes. Een soort van whiteboard in papiervorm waar je met afwasbare stiftjes op schrijft. Ik zet ze hieronder even op een rijtje:

  • Correctbooks: de goedkoopste van de drie maar werkt perfect. Enige nadeel is dat er wel een mobile app voor bestaat maar dat je die niet kan opslaan in de cloud. Correctbooks komt met een aantal standaard pagina’s maar je kan altijd extra pagina’s met templates bijkomen (voor menu’s of weekplanning, etc….) https://www.correctbook.nl – vanaf 14,95 euro
  • Greenbooks: Een vegan alternatief, je kan zelf je schrift samenstellen uit een hele reeks verschillende templates. Gemaakt uit gerecycleerd materiaal. De mobile app heet Greenstory. https://nl.ourgreenstory.com/greenbook/ – vanaf 25 euro.
  • Bambooks: De kaft is van bamboo gemaakt en je hebt verschillende templates. Hier is ook een mobile app bij. http://www.bambook.org – vanaf 24,95 euro.

Heb je zelf nog een andere manier om notities bij te houden en wil je die graag delen? Laat het maar weten, dan brei ik aan dit artikel nog een edit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s