Een nieuwe realiteit

U hebt het ongetwijfeld zelf al gemerkt, sinds Corona is er veel veranderd in onze samenleving. Mensen konden plots zonder problemen van thuis werken, iets waarvoor slechts bij mondjesmaat werd toegestaan. We gingen ons veel minder beroepsmatig verplaatsen want online ging net zo goed. We gingen onze spullen meer online bestellen in plaats van naar de winkel te gaan, want je kon het ook weer terugsturen als het je niet beviel. We hebben ons daar wonderlijk goed aan aangepast.

Ook in boekenland veranderde er een boel. Boekebeurzen en markten gingen niet meer door, signeersessies waren ondenkbaar wegens het besmettingsgevaar en uitgeverijen en auteurs begonnen te ontdekken dat er nog een hele online wereld was waar ze zich tot dan toe ver van hadden gehouden. Nou ja, niet iedereen natuurlijk, er waren auteurs die al heel snel doorhadden dat sociale media ideale kanalen waren om contact te houden met hun fans. Maar voor anderen was het even wennen. Een boekpresentatie online, hoe doe je dat? En signeren we nu helemaal niet meer of hoe gaat dat nu? Maar een mens is flexibel en na de eerste kinderziekten leek het al snel of we nooit iets anders gedaan hadden. En toch keken we allemaal uit naar de dag dat alles weer normaal zou worden.

En die dag kwam er – voorlopig – nog niet. In Oekraïne kregen ze last met de buren en plots werd alles hier duurder. Energie, brood, bouwmaterialen, papier… ik denk dat niemand van ons ooit beseft heeft dat een oorlog in één land de rest van de wereld kon lamleggen. Toen het er niet naar uitzag dat dat burengeschil snel opgelost zou worden, hebben we ons weer aangepast.

Niet alleen gingen onze energieprijzen naar omhoog, ook de prijzen van de boeken. Mensen begonnen meer e-books te lezen want die waren goedkoper en je kon er een aantal tegelijk meenemen op je ebook reader of je tablet. En dat was een hele aanpassing voor vele auteurs. We waren het zo gewend om met een stapel boeken naar lezingen, markten en andere leuke dingen te sjouwen maar hoe doe je dat met een ebook? Je kan moeilijk de tablet van je fan gaan signeren dus gaan we dan weer terug naar onze handtekeningenboekjes waar we in onze jeugd met rode kaken van de spanning en met fluisterende stemmetjes onze lievelingsartiest in lieten signeren?

We moesten onszelf opnieuw uitvinden en dat vergde wat teamwerk. We verenigden ons in online groepjes en bedachten manieren om onze boodschappen en boeken bij de lezers te krijgen. En dat vergde heel wat out-of-the-box denken. Maar ook dit keer passen we ons weer aan en bedenken we oplossingen, in de hoop dat het allemaal weer gewoon wordt en we weer met een hele stapel papier naar een beurs of markt kunnen trekken om daar onze prachtige covers te tonen, waar lezers onze boeken kunnen vastnemen en koesteren en eenmaal thuis hun exemplaar met evenveel zorg als voorheen in de boekenkast kunnen stoppen.

Maar voorlopig wenden we onze creativiteit niet enkel aan om verhalen te schrijven maar ook om manieren te bedenken om die verhalen tot bij u, de lezer te krijgen.

PS: bovenstaande wil niet zeggen dat er van mij geen fysieke boeken meer zullen verschijnen, ze zullen nu alleen aangevuld worden met digitale exemplaren die als e-book only beschikbaar worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s