Kaat en Eva kijken uit naar een rustige vakantie in Mechelen maar voor ze het weten belanden ze in een spannend en gevaarlijk avontuur. De inbraak in een oude kapel op de begraafplaats lijkt eerst het werk van vandalen, maar als ze een vreemd teken vinden in een bekend standbeeld, blijkt dat er meer aan de hand is.

Hun zoektocht naar antwoorden dompelt hel onder in de geschiedenis van Mechelen en Margaretha van Oostenrijk. Wie is de geheimzinnige Wolvenhart en waar is de schat die in zijn graf moest liggen? Hun zoektocht is niet zonder gevaar want er zijn meer kapers op de kust. Maar de nichtjes zetten alles op alles om hun opdracht tot een goed einde te brengen.

Leeftijd: 9 – 13 jaar

Om de bijhorende wandeling te downloaden kan je op deze link klikken

Het boek is te koop via de webshop van Uitgeverij Hamley Books en uiteraard ook via de boekhandels.

Blogtour & Recensies

Spannend

door Juul op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

Wolvenhart is een spannend boek dat je meeneemt naar de middeleeuwen. Je zou het een ridderverhaal kunnen noemen. Al doe je het boek daarmee ook wel wat tekort.

Het boek speelt zich afwisselend in het heden en het verleden af. Het heden is spannend omdat Kaar en Eva op zoektocht gaan en daarin natuurlijk ook worden tegengewerkt. Het verleden is vooral om de ontdekkingen in het heden te verklaren en te verduidelijken.

Ik hou wel van dit soort verhalen, met een flinke dosis geschiedenis. Als ik dit boek als kind had gelezen, had ik mij waarschijnlijk verdiept in de geschiedenis van Margaretha van Savoye. Het verhaal wakkert toch een vlaagje nieuwsgierigheid naar de geschiedenis aan.

Het verhaal is best zwart-wit. De goeden zijn sympathiek. En de boef is er 1 uit het boekje. Maar dat is verder niet storend of vervelend. Ik vind het zelfs wel grappig.

Ik vraag mij wel af of Kaat helemaal een realistisch figuur is. Ze is te wijs. Te bijdehand. Te onverschrokken. Ik zou mij kapot ergeren aan zo’n kind in mijn omgeving. Dan is Eva voor mij toch geloofwaardiger met haar twijfel en bange momentjes.

Wolvenhart is een leuk en spannend boek dat ik zeker zal aanraden voor de doelgroep!


Intelligent, leuk en spannend jeugdverhaal

Door Elsa Bakker op Hebban.nl

Waardering: 5 uit 5.

 Het verhaal sprak mij aan omdat het zich afspeelt in Mechelen, een mooie bekende plaats voor mij, en dat de geschiedenis van de stad een rol lijkt te spelen in het boek.

De stevige hardcover omslag is een plaatje om te zien. De afbeelding voorop laat naar mijn vermoeden de binnenzijde van een kapel zien met daarin een mooi glas in lood raam, een altaar, een bijzondere vloer en pilaren. Tevens zie je twee meiden bedenkelijk naar het altaar kijken. Dit maakt mij nieuwsgierig naar wat zij denken en hoe ze daar terecht zijn gekomen om zo gauw al lezende het verhaal in te willen duiken om daar achter te komen. De kleurstelling is in zijn geheel vrij sober met bruintinten afgezien van het bovenste opvallende deel in het glas in lood. De titel, auteursnaam en overige tekst zijn allemaal duidelijk leesbaar op de volledige omslag.

“Er hangen verse dauwdruppels, dik en zwaar aan de chrysanten, die hier en daar al op de graven verschijnen”

Vanaf het eerste hoofdstuk is de sfeersetting helder aanwezig en ben ik benieuwd naar het verdere verloop. Ik merk dat het verhaal draait om spannende momenten, geheimen en mysteriën op een leuke boeiende manier. Het blijft leuk om hoofdstuk na hoofdstuk te lezen en zo Kaat mee te helpen ontrafelen waar het gehele avontuur om gaat. Voor mij kent het verhaal geen enkel moment dat het me verveeld, elke nieuwe wending en ontdekking laat me gauw doorlezen.

“Kaat hoorde het sissen van de remmen en even later het piepende geluid van ijzer op ijzer.”

De meisjes Kaat en Eva fungeren als hoofdpersonages. Zij waren voor mij nog onbekend omdat ik het jeugddebuut van Ina de Man, ‘Ravenburcht’ waarin de meiden ook voorkomen, niet heb gelezen. Toch is dit verhaal goed losstaand te lezen en heb ik hen in dit boek voldoende leren kennen. Naast hen zijn er een aantal andere belangrijke personages voor het verhaal, die elk op hun eigen manier een interessante rol vervullen. De meiden zijn vooral herkenbaar vermoed ik voor de jeugdige doelgroep waar dit boek specifiek voor bedoeld is. Ze hebben karaktertrekken waar je je als lezer gemakkelijk in kan herkennen, op die manier mee kan leven en in kan leven in het desbetreffende avontuur.

“De zaklampen van de meisjes dansten in de onpeilbare duisternis van het gat in de vloer.”

De schrijfstijl vind ik fijn lezen, probleemloos en soepel zonder verwarring. Passend bij de jonge hoofddoelgroep van het boek maar ook prima voor de oudere geïnteresseerde lezers. De bewoording past bij de hoofdpersonages en dan met name hoe hun karakters zijn. Ook al speelt het zich af in Mechelen overheerst de Belgische bewoording niet waardoor bij mij geen grammaticale onduidelijkheid ontstaat.

Ik vind ‘Wolvenhart’ een intelligent jeugdverhaal waarbij ik dat vooral baseer op de denkwijze, vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van Kaat en Eva. Daarnaast vind ik zelf de geschiedkundige verwijzingen en stadskennis van Mechelen een leuke bijdrage in het verhaal. Niet alles is één op één feitelijk maar dit vind zijn verklaring in het nawoord achterin het boek. En zo is het een boek wat ik graag gelezen had in mijn jeugd maar ook nu met veel plezier gelezen heb. Ik raad het verhaal van harte aan.


Een echt avontuur!

door Booksandsparkles op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

Ina neemt ons weer mee terug naar de avonturen van Kaat en Eva, waarover we al eerder hebben kunnen lezen in Ravenburcht (boeken afzonderlijk te lezen). Dit keer gaat Eva op bezoek bij haar nichtje Kaat in Mechelen. Al snel duikt er een nieuw mysterie op, overal vindem de twee vriendinnen het symbool van een wolvenpoot in een hart. Het begint allemaal op de nacht dat er werd ingebroken in de kapel op het kerkhof…

Ina is zo goed in vertellen en tevens je een flinke dosis geschiedenisles geven, dit keer over Mechelen en Margaretha van Oostenrijk. Op een zeer avontuurlijke en spannende manier leren we meer en ontdekken we beetje bij beetje het raadsel van het wolvenhart-symbool. Daarnaast maken we af en toe een sprongetje door de tijd en kijk je mee door de ogen van Margaretha in de 16e eeuw.

Dit boek is geschikt vanaf zo’n 12 jaar, omdat de spanning best oploopt en door de geschiedenis-informatie die wordt gegeven. Je moet ook geen afschuw hebben van graven en het kerkhof. Het is ook niet ongevaarlijk wat de twee nichtjes meemaken. Ina sleept je mee het avontuur in en je probeert zelf ook te raden wat er is gebeurd en hoe het zal aflopen.

Ik heb weer genoten van dit boek, en van de mooie opmaak en afbeeldingen erin. Er zat ook nog een ontzettend leuk kaartje bij die een route door Mechelen geeft. De route die Kaat em Eva hebben afgelegd om hun raadsel op te lossen. Als ik er eens kom, wil ik de plekken zeker bezoeken. En heel eerlijk: ik had zo gehoopt dat er echt een Wolvenhart was ♥️


Opnieuw een spannend boek over Kaat en Eva

Door Soraya Latten op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

Wolvenhart is het tweede deel in de jeugdserie over Kaat en Eva maar is op zichzelf te lezen. En waar Ina de Man de lezer in deel 1, Ravenburcht, al snel te weten kan hoe goed deze auteur schrijft laat ze in Wolvenhart zien waarom ze een blijvertje is! Het verhaal zit vol spanning en puzzels waardoor je als lezer de neiging krijgt om direct zelf op onderzoek uit te gaan naar wat er allemaal gebeurt in de Mechelse kapel.

Het verhaal, wat Ina met haar beeldende schrijfstijl tot leven wekt, wordt nog beeldender gemaakt door de prachtige illustraties die je door het hele verhaal heen tegenkomt. Daarnaast zijn de personages die in het boek voorkomen weer goed uitgewerkt waardoor je niet alleen Kaat en Eva beter leert kennen maar ook Kaat haar ouders en overige personages die een belangrijke rol spelen in dit boek.

Eigenlijk was er voor mij maar één puntje van kritiek, er zijn namelijk een paar momenten in het boek die de geloofwaardigheid van het verhaal erg aantasten en waar ik vanaf bladzijde één helemaal in het boek zat was dat door deze momenten een beetje over. Toch behoor ik zeker tot de mensen die de volgende boeken van Ina direct zal gaan lezen en na aanleiding van dit boek ook zeker een bezoek zou gaan brengen aan Mechelen.

Ina de Man schrijft al zolang als ze zich kan herinneren, maar deze bleven lange tijd verborgen tot ze in 2020 debuteerde met haar boek Ravenburcht. Door de goede ontvangst van dit boek kunnen we nu over het volgende avontuur van Kaat en Eva lezen in Wolvenhart.


Wolvenhart, I love you!

door Marissa (@tanteboekie) op Hebban.nl

Waardering: 5 uit 5.

‘Wolvenhart’ is het tweede boek van Ina de Man. En ik vond het zo tof,dat ik zijn voorganger ‘Ravenburcht’ ook snel zal gaan lezen.

Voordat ik wist waar dit boek over ging, was ik al enorm getriggerd door de cover. Die ziet er heel spannend en mysterieus uit. En die spanning en mysterie worden direct doorgetrokken naar het verhaal. Wat het begint al goed, het is al meteen lekker spannend.

In de eerste paar hoofdstukken moest ik wel even wennen aan het switchen tussen nu en de tijd waarin Margaretha van Oostenrijk leefde. Maar na een paar hoofdstukken zat ik goed in het verhaal en kon ik niet meer stoppen met lezen.

Ik zou dit boek omschrijven als een historische thriller voor de jeugd met heerlijke plotwendingen. De schrijfstijl van Ina vind ik enorm fijn. Het is erg beeldend en realistisch en leest heerlijk weg.

Het verhaal zelf vond ik ook echt heel tof. Historie vermengd met avontuur is echt mijn ding. En dit klopte gewoon. De legende over Margaretha en alle details, en de omschrijving en beleving van de personages. Echt heel goed gedaan. Ik zat er in ieder geval helemaal in!

Het Middeleeuwse Mechelen wordt door Ina zó goed omschreven, ondanks dat niet alles dat in verhaal echt bestaat, je ziet het helemaal voor je. Ik ben er nog nooit geweest, maar na het lezen kreeg ik zin om meteen de trein te pakken zelf op onderzoek te gaan. Heerlijk struinen door de oude stad! Lijkt me heerlijk, en dat ga ik ook echt een keertje doen!

De stadswandeling die bij het boek hoort heb ik al opgelagen! (site Ina)


Een boek voor jong en oud

Door A. van Steeg op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

Ina de Man weet feilloos deze geschiedenis in een modern verhaal te gieten, waardoor het verhaal heel uitnodigend leest. Met een fijne, maar zeker ook vlotte pen, neemt ze de lezer mee in het hedendaagse verhaal van Kaat en Eva, maar ook in de geschiedenis die gaat over Margaretha van Oostenrijk en haar lijfwacht. De spanning is voelbaar en je hoopt dat de meiden zich niet al teveel in de nesten zullen werken.

Net zoals het eerste boek Ravenburcht met Eva en Kaat in de hoofdrol, weet Ina de Man een interessant verhaal te schrijven voor jong en oud. Nergens is het verhaal lastig te volgen omdat de Man stapsgewijs de geschiedenis verteld. Voor je het dan ook weet ben je als lezer al een eind in het verhaal en wil je weten hoe dit avontuur zal gaan aflopen.

Wolvenhart kent een uitnodigende cover en zal menig jonge lezer aanspreken. Het zou een boek zijn die goed zou passen binnen het onderwijs. Het verteld vrij veel geschiedenis, maar zonder dat het een overload van wordt. Wat mij betreft heeft Ina de Man laten zien dat ze een educatief boek weet te schrijven over deze geschiedenis waarbij de avonturen van Eva en Kaat zorgen voor een paar spannende leesuurtjes.

Wolvenhart is een jeugdboek die lekker wegleest en zeker interessant is voor jong en oud door zijn geschiedenisverhaal. Ik kijk uit naar haar volgende verhaal met Eva en Kaat in de hoofdrol.


Spannend avontuur

door Jeannie Bertens op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

De auteur maakt gebruik van twee tijdlijnen. Het ene verhaal speelt in de zestiende eeuw en vertelt de geschiedenis van Margaretha van Oostenrijk die na de dood van haar broer Filips de Schone voor zijn vier kinderen gaat zorgen. Het zijn drie meisjes en één jongen, Karel, de latere keizer Karel de Grote. Omdat Karel nog een kind is, wordt Margaretha aangesteld als regentes over de Nederlanden. Margaretha besluit met hen te verhuizen naar het relatief veilige Mechelen. Roderick wordt haar persoonlijke lijfwacht. De auteur wisselt deze tijdlijn voortdurend af met de verhaallijn uit het heden met Kaat en Eva, daardoor wordt de geschiedkundige kennis over het hele boek verspreid en wordt het nergens saai. De avonturen van Kaat en Eva zijn meer dan spannend. De twee meisjes zijn slim en weten de volwassenen te verbazen.
Een leuk, leerzaam én spannend boek met een taalgebruik dat past bij jonge tieners. Het zal de jonge lezers zeker aanspreken, vier sterren.


Lesje geschiedenis

Door Ingrid Poison op Hebban.nl

Waardering: 3 uit 5.

Wolvenhart gaat voornamelijk over beide meisjes terwijl de auteur om de zoveel hoofdstukken terug in de tijd reist, anno 1500. Hier wordt een gedeelte van het leven van Margaretha van Oostenrijk en haar lijfwacht verteld.
Heel veel historische weetjes maken dat de lezer zin krijgt om te googelen naar dit tijdstip en deze personages. Sommige zijn waar, andere fictief.

Het enige waar ik mij soms een beetje aan stoorde was de kennis van een twaalfjarige Kaat over archeologie en geschiedkunde. Maar waarschijnlijk is ze dan ook de primus van de klas…

Wolvenhart, een vermakelijk avonturenverhaal dat bij heel wat jeugdige lezers zal aanslaan.

Rating: 3,5/5


Wolvenhart

door Alexandra Peeters op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

Een tweede avontuur voor Kaat en Eva, al kan je Wolvenhart perfect als standalone lezen. Een nieuw avontuur waar beide meisjes, die een ongelooflijk warme en hechte vriendschap hebben, hun eigen onderzoek starten. Maak je klaar voor een boek dat je pas weer loslaat als het uit is.

Dankzij de schrijfstijl van Ina de Man is het vanaf de eerste pagina’s heerlijk en vlot lezen, niet onbelangrijk als je doelpubliek jeugd is. Wat deze auteur ook enorm sterk doet is de historische wist-je-datjes zo in het verhaal verwerken dat het nooit voelt alsof je een geschiedenis les krijgt.

De meisjes denken een zorgeloze vakantie te hebben wanneer Eva komt logeren bij Kaat. Vanaf aankomst word het echter al duidelijk dat er van rustig shoppen en chillen niet veel in huis gaat komen. De auteur neemt je moeiteloos mee doorheen de belevenissen van Kaat en Eva en die van Margaretha en Wolvenhart.

Het is onwijs boeiend en stimuleert om niet alleen door te lezen maar ook om meer te weten te komen over Mechelen en Margaretha van Oostenrijk. Dat vind ik zo knap, dat deze auteur door het schrijven van dit boek niet alleen stimuleert om te gaan/blijven lezen maar ook om zelf dieper te gaan graven in de geschiedenis, net zoals Kaat en Eva.

Mijn kinderen ‘moeten’ dit boek lezen, ik ben er absoluut van overtuigd dat – of je nu graag leest of niet – dit een super fijn, leuk, tof en leerrijk boek is. (En niet alleen voor kinderen.) Als Ina besluit een historische roman te schrijven dan koop ik hem meteen, maakt niet uit over wat hij gaat. Die Dan Brown-feels waar iedereen het over heeft wanneer je de naam Ina de Man hoort zijn zeker aanwezig.


Vermakelijk

door Nikitaslibrary op Hebban.nl

Waardering: 4 uit 5.

Het verhaal leest lekker weg. Je gaat net de meiden mee op ontdekking en zoekt samen met hun naar de oplossing. Ik vind het erg leuk dat de geschiedenis er ook bij getrokken is want het is absoluut een plus aan het verhaal. Je leert lopende wijs meer over Mechelen. Het is absoluut een leuk jeugdboek om aan de jongere kindjes te geven. Ik denk dat mijn zusje het ook heel leuk gaat vinden, want de spanning, kennis en avontuur zitten erin en dat zorgt ervoor dat het boek al snel interessant word. Ik ben benieuwd welke boeken er nog meer zullen volgen


Wolvenhart

door Chantal Hutchinson voor Indeboekenkast.com

Waardering: 4 uit 5.

Wolvenhart is het tweede deel dat over de avonturen gaat die Kaat en Eva beleven. Dit deel is geheel los te lezen van het vorige deel Ravenburcht. Ik heb dit eerste deel niet gelezen en heb er geen problemen mee ondervonden. Af en toe wordt er weleens naar zijn voorloper gewezen, maar dit was zo weinig dat dit niet storend was.

Het verhaal wordt afgewisseld tussen het heden en het verleden. Zo ga je de ene keer mee op avontuur met Eva en Kaat en dan lees je weer over Margaretha van Oostenrijk rond 1500. Dit vond ik een aangename toevoeging aan het verhaal. Er wordt als het ware een extra dimensie aan de zoektocht van de meiden toegevoegd.

De auteur heeft een prettige en niet al te moeilijke schrijfstijl, waardoor het boek lekker wegleest, wat voor de jongere lezers ook fijn is. De personages in het boek ogen sympathiek en ik leefde als lezer mee met de avonturen die ze beleefden.

Wolvenhart is zeker een boek dat ik aan kan raden aan mensen die op zoek zijn naar avontuur, met een boeiende geschiedenis. Ik geef dit verhaal maar liefst 4 sterren!


%d bloggers liken dit: