Als Kaat hoort dat ze haar zomervakantie op de manege van haar oom en tante door moet brengen, is ze daar niet blij mee. Veel liever was ze met haar ouders meegegaan op hun expeditie naar het Midden-Oosten. Maar als ze voor het eerst de sprookjesachtige burcht ziet die vlakbij de boerderij ligt, wordt ze nieuwsgierig.

Als ze met haar nichtje Eva niet ver van de burcht het lichaam van een jonge man ontdekt en een geheim document over de burcht vindt, weet Kaat dat haar vakantie avontuurlijker zal worden dan verwacht.

Kaat en Eva gaan op onderzoek uit. Wat huist er in de geheimzinnige burcht, waarvan alleen de toren nog intact is? Een spook, of is er meer aan de hand? Al snel beseffen de meisjes dat ze in een gevaarlijke situatie zijn beland. Alleen vindingrijkheid en koelbloedigheid kan hen hieruit redden.

Lukt het hen het geheim van de burcht te ontsluieren? 

De trailer vindt je op Youtube

Recensies

Leuk

Waardering: 4 uit 5.

door Books&Me op 14/11/2020

Dank je wel uitgeverij Hamley Booksvoor het recensie-exemplaar

Ravenburcht is een boek zoals ik ze vroeger zelf ook graag las. Spannend, onderzoekend en leerzaam. Tijdens het lezen deed het me denken aan de boeken van De Vijf van Enid Blyton.

Het verhaal is spannend. En door de ondernemendheid van Kaat en Eva ook een beetje stout. Het verhaal is duidelijk fictie, er gebeuren dingen die in het echte leven niet zouden kunnen, maar ze maken het verhaal wel spannender en leuk om te lezen.

Alleen…kennen de kinderen van tegenwoordig de Harlem Globetrotters nog? Ik vraag het mij af.

Kaat en Eva zijn pittige dames die samen meer durven dan als ze alleen waren geweest. Kaat neemt vaak het voortouw, Eva blijft meer op de achtergrond. Maar ze hebben elkaar zeker nodig om dit avontuur te doorstaan. Wat ze duidelijk gemeen hebben is hun mateloze nieuwsgierigheid.

Ik moest om sommige woorden gniffelen, zoals bijvoorbeeld “bandieten”. Maar in dit boek zijn dit soort woorden passend.

Ik heb mij zeer vermaakt tijdens het lezen en ik denk dat de doelgroep het boek ook zal waarderen. Mijn oordeel: LEUK


Ik las Ravenburcht….

Via Instagram door Womanon op 12/11/2020

Ik las RAVENBURCHT van @ina_de_man, en vond het geweldig. Wat een heerlijk boek was dit! Het deed me een beetje denken aan De Grijze Jager, wat een van mijn favoriete series aller tijden is. Het had een beetje dezelfde vibe, en ik kon niet meer stoppen met lezen. Het verhaal zat ontzettend goed in elkaar, en door de manier waarop de burcht en de omgeving beschreven werden, leek het net of ik er echt stond. Bedankt @uitgeverijhamleybooks voor het recensie-exemplaar.
🍁
#booksbooksbooks #bookobsessed #bibliophilelife #bookgram #booksaremagic #reader #alwaysreading #bookshelf #bookwormsunite #bookpics #booksofinstagram #pumpkinspiceeverything #booksandcoffee #autumnaesthetic #gezelligboekig #hyggestyle #doortomywonderland #cozyvibes #cozyaesthetic #dreaminginpictures


Ravenburcht – Ina de Man

Waardering: 5 uit 5.

door The Reading Twins

Mening:
Ik vind Ravenburcht een ontzettend leuk jeugdboek.
Er zit een goede verhaallijn in en een niet al te moeilijke schrijfstijl, waardoor het boek makkelijk en lekker snel wegleest.
Ik denk dat heel veel kinderen dit boek ook leuk zullen vinden, het boek is namelijk erg spannend.
Ook al is de hoofdpersoon een meisje, het is een leuk en spannend boek, en jongens zullen dit ook echt wel leuk vinden om te lezen!
De personages maken spannende en zelfs gevaarlijke situaties mee, en je leeft echt met ze mee.
Dit lijkt mij ook een verhaal wat ontzettend leuk zou worden als een tv-serie. 
Kortom: Ravenburcht is gewoon een ontzettend leuk jeugdboek, en daarom krijgt het van mij vijf sterren.


Een Avontuurlijke Ontdekkingstocht

Waardering: 4 uit 5.

Door HeavenLeighBooks op 09/11/2020

“Ravenburcht” is een avontuurlijk jeugdverhaal en daarnaast ook het debuut van Ina De Man. Je leest het verhaal vanuit Kaat en Eva en je leest gedurende het verhaal wat zij denken en voelen. Daardoor kun je je dus extra goed inleven in deze stoere, nieuwsgierige, ondernemende en slimme meiden. De hoofdstukken zijn kort gehouden, wat ervoor zorgt dat je dit verhaal eigenlijk nog sneller en vlotter weg leest. De personages wisselen niet per hoofdstuk, maar toch was het tijdens het lezen duidelijk vanuit wie je las. Al kan ik mij voorstellen dat kinderen hier misschien iets meer moeite mee hebben, vooral in het begin zullen ze even moeten wennen. Eenmaal helemaal opgeslokt door het verhaal, merk je hier niks meer van.

De schrijfstijl van Ina De Man was absoluut vlot, beeldend, mysterieus en vol met een flinke dosis geschiedenis. Een ontzettend avontuurlijk en tegelijkertijd leerzaam boek, een erg gave en mooie combinatie als je het mij vraagt. Af en toe merk je tijdens het lezen de Belgische invloed, maar ik kon mij hier totaal niet aan storen. Ina De Man bouwt de spanning langzaam op naar het einde toe en de puzzelstukjes beginnen naarmate je verder komt in het verhaal steeds meer op zijn plek te vallen. Voor kinderen is dit verhaal een hele toffe en mysterieuze ontdekkingstocht. Kaat en Eva nemen je echt mee in hun avontuur en samen los je de raadsels op. Het boek is moeilijk aan de kant te leggen, helemaal richting het einde. Je moet gewoon weten hoe dit verhaal af gaat lopen. “Ravenburcht” is absoluut een aanrader voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of tien.


Avontuurlijk Jeugdboek

Waardering: 4 uit 5.

door Ingridje op 09/11/2020

Het debuut van Ina De Man, Ravenburcht, komt als hardcover om al die stoere jongens en meisjes die dit boek gaan lezen, niet alleen van een sterk verhaal te voorzien. Maar ook van een sterke kaft met een mooi beeld van een ruïne waar raven boven cirkelen en twee avontuurlijke meisjes op de voorgrond. De aanzet van een leuk avontuur is gemaakt.

Voorzien van de nodige opbouwende spanning, de verdoken geschiedenislessen en twee heel leuke meisjes die geen gevaar uit de weg gaan, is de auteur er in geslaagd een schitterend debuut neer te pennen. Met oog voor detail neemt ze niet alleen de jeugdige maar ook de volwassen lezers mee in dit onwaarschijnlijke avontuur vol geheime brieven, geleerden en… gangsters.
Ravenburcht is vlot geschreven met korte hoofdstukken en voorzien van een mooie layout. Dus met andere woorden, met de Sint en Kerst voor de deur is dit zeker een geschenktip voor alle kinderen die houden van een spannend jeugdboek.


Alsof je naar een film kijkt

Waardering: 4 uit 5.

Door Soraya Latten op 05/11/2020

Hamley Books heeft met Ravenburcht opnieuw een fantastische debuut uitgebracht en een geweldige fantasierijke auteur in huis gehaald. Al vanaf het moment dat de oom van Kaat vertelt over de legende van de Ravenburcht bleef het verhaal in mijn hoofd rondspoken en werd in onwijs benieuwd naar wat er nou precies aan de hand was met deze mysterieuze burcht. 

Ina de Man heeft een meeslepende en beeldende schrijfstijl en de beschrijvingen die ze in haar boek heeft verwerkt maken dat je de omgeving voor je ziet en je de wind voelt, de geuren ruikt en de geluiden hoort. Het boek leest haast alsof je naar een film kijkt wat jongeren zeker zal aansporen het boek uit lezen, waarschijnlijk zelfs een stuk sneller dan ze zelf hadden verwacht.  

Het boek is geschreven vanuit de oogpunten van Kaat en Eva, dit wordt niet gewisseld per hoofdstuk maar kan opeens wisselen, dit zou makkelijk voor onduidelijkheid kunnen zorgen maar Ina heeft dit op een goede duidelijke manier beschreven waardoor het steeds duidelijk is als één van de meiden wat denkt. 
Zelf had ik al vrij snel door wat er aan de hand was met de burcht maar toch bleef ik nieuwsgierig wat de meiden nog meer zouden meemaken en geloof mij ze maken meer dan genoeg mee om de aandacht van de lezer steeds vast te houden.

Zoals ik gewend ben van de boeken van Hamley Books is de opmaak van dit boek weer geweldig, de prachtige illustraties van de burcht die aan het begin van elk hoofdstuk staan geven het boek nog wat extra’s waardoor je het boek met nog meer plezier leest. 


Een spannend avontuur voor jonge meiden

Waardering: 4 uit 5.

door Booksandsparkles op 05/11/2020

Het verhaal
Wat een spannend verhaal was dit! Als 10/12-jarig meisje was dit boek echt perfect voor mij geweest. Ik was iemand die ontzettend graag boeken las als Heartland, Trixie en Floortje leert ponyrijden. Als er paarden in zaten, vond ik het fantastisch! Daarnaast heeft Ravenburcht niet alleen dat, nee, het gaat om nog veel meer: het spannende avontuur van Kaat en Eva, die samen het grote geheim van de Ravenburcht proberen te ontdekken. Zelfs ik, als inmiddels volwassene, kon het boek op een gegeven moment nog moeilijk wegleggen.
Het verhaal bouwt zich goed op. Kaat moet bij de zomer bij haar nichtje Eva logeren omdat haar ouders naar het buitenland gaan. Een oude legende over de burcht houdt hen echter wakker en wanneer er iets schrikbarends gebeurd, begint het balletje te lopen. Iedere keer ontdekken Kaat en Eva beetje bij beetje iets nieuws over de burcht en door hun ogen beleef je het avontuur mee.

Schrijfstijl
Ik denk wel dat de meisjes wellicht iets té slim zijn beschreven voor hun leeftijd, maar ik vraag me af of mij dat als kind was opgevallen. Uit het standpunt van een jonge tiener is het natuurlijk leuker om te lezen hoe hun leeftijdsgenootjes het raadsel oplossen, in plaats van de politiemannen (wat in onze wereld natuurlijk gebeurd zou zijn).
Ik denk ook dat het juist ontzettend leuk is hoeveel informatie uit de geschiedenis op een leuke manier wordt verteld. Dat is echt interessant om te lezen! Daarnaast vind ik het knap hoe al die geschiedenis-informatie niet saai wordt of een opsomming aan feitjes. Doordat het verbonden is aan geheimen en een zoektocht naar het antwoord, wil je juist weten wat er in het verleden is gebeurd.

Daarnaast moest ik soms even wennen aan de schrijfstijl. Je merkt dat er hier en daar wat Vlaamse uitspraken tussen zitten die in Nederland anders zijn, maar ik heb dat niet als storend ervaren. Ina de Man kan gewoon hartstikke leuk schrijven en ik ben blij dat ze heeft besloten om het verhaal na 25 jaar te herschrijven en alsnog uit te geven! Ik zou dit boek ook zeker voor mijn eigen kinderen laten bewaren om te lezen, dan ben ik zo benieuwd hoe zij het avontuur ervaren!

Conclusie
Een heerlijk spannend boek voor jonge meiden die op zoek zijn naar avontuur, raadsels, een klein lesje geschiedenis en twee vriendinnen die het goed met elkaar kunnen vinden. Geen paardenfan? Dan maakt helemaal niets uit, het is maar een klein onderdeel van het boek. Alles draait om het avontuur van de Ravenburcht!


Prima jeugdthriller

Waardering: 4 uit 5.

door Jeannie Berten op 03/11/2020

Ina de Man heeft een leuke en verfrissende jeugdthriller geschreven. Kaat en Eva zijn sterk neergezet als twee ondernemende jonge meiden met een hang naar avontuur. De intelligente Kaat legt snel verbanden en weet goed gebruik te maken van gegevensbronnen. Eva is doortastend, niet bang aangelegd en kan de snelle conclusies van haar nichtje prima gevolg geven. Samen zijn ze een uitstekend speurdersduo, de politie kan er een voorbeeld aan nemen. De schrijfstijl van Ina de Man is vlot, ze voert de spanning goed op, er ontstaat een superspannend verhaal. Het enige minpuntje is dat de auteur af en toe in herhaling valt bij de karakterisering van Kaat en Eva. Een dikke vier sterren voor een spannende jeugdthriller.


Mijn mening over Ravenburcht

Waardering: 4 uit 5.

door Sigrid op 01/11/2020

Avontuur, geschiedenis, heden, dit kom je allemaal tegen in dit jeugdboek van Ina De Man. Wat het eerste opvalt is dat de avonturiers meisjes zijn en niet zoals vaak jongens wat voor mij zeker een pluspunt is zo spreekt het verhaal zowel jongens als meisjes aan. Door de korte hoofdstukken leest het heel vlot waardoor jeugdige lezertjes die (nog) niet zo graag lezen ook dit boek met plezier kunnen lezen.
Ondanks dat ik een klein beetje ouder ben de dan de doelgroep heb ik toch genoten van dit boek en de avonturen van Kaat en Eva. Als ik vroeger zo’n boeken las wou ik altijd dat ik tijdens de schoolvakantie ook zo’n avontuur zou beleven en dat gevoel kreeg ik nu ook weer.
Wil jij ook weten wat Kaat en Eva zoal beleven tijdens deze vakantie? Bestel dan snel Ravenburcht bij je boekhandel en lezen maar.


Heerlijk en spannend jeugdboek

Waardering: 4 uit 5.

door A. van Steeg op 31/10/2020

Ravenburcht schreef Ina de Man al in de zomer van 1993 en is, na wat herschrijven naar deze tijd, nu uitgebracht. Ze bedankt haar dochters dan ook dat zij haar stimuleerden het boek na al die jaren uit te brengen.

Ina de Man heeft een leuk en spannend jeugdboek geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 10. De schrijfstijl is niet al te moeilijk en lastige woorden probeert ze goed uit te leggen. De opbouw van het verhaal is goed uitgewerkt en zorgt ervoor dat de spanningsboog continue voelbaar is. Leuk dat een spannend jeugdboek eens een keer meisjes in de hoofdrol heeft. Vaak zijn het jongens die op avontuur gaan en meedenken naar wat er toch allemaal aan de hand kan zijn.

Ravenburcht kent voldoende bladzijden en de afwisseling met de geschiedenis en de tegenwoordige tijd is prettig. Zo bouwt het verhaal zich lekker op en wil je door blijven lezen. Ik hoop dat Ina de Man nog een boek gaat uitbrengen met Kaat en Eva in de hoofdrol. Het zou zomaar kunnen resulteren in een leuke serie.

Ik heb genoten van Ravenburcht en de cover is echt prachtig gekozen. Het verhaal is goed uitgedacht en heeft mij een paar leuke leesuurtjes opgeleverd. Ik geef het dan ook graag 4 sterren.

Gelezen voor het blog In de boekenkast


Braaf Jeugdavontuur uit eigen streek

Waardering: 4 uit 5.

door Lookie.be op 30/10/2020

Bij jeugdboeken heb je heel wat diverse genres, van non-fictie tot de gekste verzonnen gebeurtenissen. Veelal wordt dan gedacht aan exotische avonturen of magische fantasy-verhalen, maar een spannend verhaal kan in vele vormen en maten voorkomen. Ina De Man schreef in de vroege jaren negentig een jeugdavontuur over twee jonge tieners in een setting die wat heen en weer kaatst tussen historische feiten en fictie.

De Man koos voor twee jonge vrouwelijke hoofdpersonages, wat op zich al een verfrissend insteek is. Al te vaak wordt de held als stoere tienerjongen aangevoerd. Daarnaast koos ze er ook voor het geheel te laten afspelen in België, meer bepaald in West-Vlaanderen, een land en streek dat toch niet meteen een grote trekpleister is voor liefhebbers van kastelen en toch is dit de opzet van dit avontuur. Doorspekt met een mengelmoes aan bekende echte en pseudo-bekende verzonnen figuren brengt ze aanvankelijk een relatief eenvoudige spanningsboog. Pas vanaf de tweede helft van het boek kiest ze ervoor om het plot wat aan te dikken met een tweede verhaallijn die met de eerste gelijke tred houdt.

Bij momenten lijkt het alsof de auteur wat te beschrijvend wil zijn wanneer we voor de zoveelste keer de vogeltjes horen fluiten of de wondermooie natuur en het platteland aanschouwen, maar nergens is het echt storend. Je voelt voornamelijk dat het verhaal geschreven is in een tijd toen alles wat gemoedelijker verliep en vooral toen de grote namen van de jeugdliteratuur met hun authentieke schrijfstijl het mooie weer uitmaakten. Voor mijn generatiegenoten zal het geheel doen denken aan schrijfsels van Thea Beckman, Tonke Dragt of Jan Terlouw. Het verhaal is uiterst onschuldig opgebouwd en draagt een aantal klassieke waarden en normen hoog in het vaandel. Voor jonge tienerlezers zal dit hoegenaamd geen beletsel zijn, maar voor een iets ouder publiek van pakweg 13 jaar voelt het geheel helaas wat onrealistisch aan.

Ravenburcht is een netjes gestructureerd jeugdboek dat heel voorbeeldig de regeltjes van de kunst volgt en alle losse eindjes tegen de laatste bladzijde heeft weggewerkt. Het leest lekker weg en is in aangename korte hoofdstukken opgedeeld, wat de leesbeurt zeker ten goede komt. Ina De Man scoort met haar boek dan ook meer dan voldoende, maar om echt hoge ogen te gooien, mocht ze best wel wat meer risico nemen en al was het maar een klein beetje buiten de lijntjes durven kleuren.

Ben je op zoek naar een politiek correct verhaal met een vleugje mystiek en een snufje historische fictie, dan zal Ravenburcht helemaal je ding zijn.


De Ravenburcht is een heerlijk jeugdboek met historische ontdekkingen!

Waardering: 4 uit 5.

door Annette Overvoorde op 22 oktober 2020

De Ravenburcht is een heerlijk avonturenboek voor de jeugd vanaf 12 jaar. Een mooie cover laat de burcht zien en 2 stoere meiden, ieder op een paard. Kaat is het hoofdpersonage. Ze is een stoer meisje en flink teleurgesteld, als ze hoort dat haar vader en moeder naar het Midden Oosten gaan, voor onderzoek.

Ina de Man vertelt met De Ravensburcht een verhaal over 2 moedige meiden. De historie van de burcht maakt hen nieuwsgierig en ze gaan op onderzoek uit. Mooie elementen uit de historie, die teruggaat tot de tijd van de kruistochten, komen voorbij. Neem daarbij een oude burcht, met geheime gangen en afgesloten kamers. En als toetje op de taart: een mysterieuze zwarte ridder.

Ravenburcht zal de jeugdige lezers zeker aanspreken. Ridders en paarden en een spookburcht. Wauw! Dat is geweldig om over te lezen. Ben je eenmaal begonnen in dit boek, dan wil je niet meer stoppen met lezen om te ontdekken wat Kaat en Eva allemaal meemaken. Geheime zaken en mysterieuze personen komen aan het licht. Dat is super goed gedaan!

Conclusie

De Ravensburcht is een superleuk verhaal, dat levensecht overkomt. Er worden zaken ontdekt en met elkaar verbonden uit het verleden. Daardoor ga je er mogelijk beter over na denken. Zeker als er weer onweer en bliksemschichten verschijnen!

Waardering 4 sterren.

Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy’s Kids blog, https://birdyskids.blogspot.com/2020/10/ravenburcht-ina-de-man.htmlPoëtisch, avontuurlijk en vol met geschiedenis!

Waardering: 3 uit 5.

door Chantal During op 21 oktober 2020

Ina de Man weet prachtige stukjes geschiedenis uit verschillende tijdperken in het verhaal over Ravenburcht te verwerken. Zo heeft ze het bijvoorbeeld over Nostradamus en Benjamin Franklin! Je kan merken dat Ina de Man hier gedegen onderzoek naar heeft gedaan. Ze weet dan ook moeiteloos de feiten met de fictie te verweven en maakt er een mooi en duidelijk verhaal van. En omdat je de namen uit de geschiedenis herkent wordt Ravenburcht ook een beetje realistisch!

Ravenburcht is dus een leerzaam boek. Niet alleen vanwege de geschiedenis die erin verwerkt zit, maar omdat Ina de Man woorden gebruikt die niet alledaags zijn. Op heel begrijpelijke wijze en zonder er te veel bij stil te staan legt ze deze woorden erg mooi uit aan de lezers. Hierdoor breid je tijdens het lezen van Ravenburcht ook een beetje je woordenschat uit!

“Zwaluwen scheerden hoog over de toppen van de bomen. Ze beschreven ingewikkelde patronen en klommen steeds hoger en hoger. Het is alsof ze wilden flirten met de zon.”

De schrijfstijl van Ina de Man is op veel stukken erg poëtisch en dat is heel mooi, maar in mijn ogen minder geschikt voor een avontuurlijke jeugdthriller. Ravenburcht voelt hierdoor soms meer aan als een literaire roman voor volwassenen. Hoewel het mysterie en het avontuur dat Kaat en Eva samen beleven erg interessant is, zorgt de schrijfstijl ervoor dat het boek hier en daar een beetje langdradig en saai zal zijn voor sommige kinderen. Er zaten net een beetje te veel poëtische stukken in, als het er minder waren geweest was het boek iets toegankelijker geweest.

Vanaf het begin is Ravenburcht een groot avontuur. Van het ontdekken van een lijk tot het oplossen van verschillende mysteries; je vindt het allemaal in dit boek. Ravenburcht moet even op gang komen, maar op sommige momenten maakt Ina de Man het verhaal best wel spannend. Zeker naar het einde toe (dan is er ook minder plaats voor poëtische stukken). In een mooi tempo ontwikkeld het plot zich en wordt alles netjes uitgelegd.

Ravenburcht van Ina de Man neemt de lezer mee in een spannend avontuur. De poëtische schrijfstijl doet af en toe een beetje afbreuk aan de spanning, maar als lezer word je zo nieuwsgierig gemaakt naar de ontknoping dat je Ravenburcht wil uitlezen om dit te ontdekken!


Recensie: Ravenburcht

door BelgiumBibliophile op 11/11/2020

Waardering: 2.5 uit 5.

“De jonge leeuw zal de oude overwinnen
Op het krijgsveld van een enkelvoudig duel
In een kooi van goud worden zijn ogen doorboord
Twee klassen: één zal een wrede dood sterven.”

Ik was enorm benieuwd naar dit verhaal toen ik hem voor het eerst zag op de Hamley Books blog tour pagina op Facebook. De cover sprak me aan en de korte inhoud was spannend, helaas heb ik er minder van genoten dan ik wou.

Om te beginnen had ik best wel problemen met in het verhaal komen, dit gevoel is helaas niet weg gegaan. Het verhaal nam me niet echt mee, dus ik voelde niet echt veel emoties tijdens het lezen. Verder vind ik het verhaal ook een tikkeltje onrealistisch want ik denk niet echt dat een 12-jarige zo rustig zou blijven als hij/zij een lijk vindt. Ook vond ik het raar dat de politie 12-jarige meeneemt op missie, dit zou nooit gebeuren in het echte leven!
Ik vond de schrijfstijl van Ina wel oké maar het was niet echt een ‘speciale’ schrijfstijl. Ik vond het wel enorm leuk hoe ze gebruikt maakt van korte hoofdstukken, dit zorgt dat je toch het gevoel krijgt dat je snel aan het lezen bent en dit motiveert echt om verder te lezen.

De personages waren wel oké maar in het begin vond ik Kaat een klein beetje ondankbaar overkomen. De vriendschap tussen de twee nichten is wel leuk om over te lezen.

Verder heb ik niet zo veel te vertellen over dit boek. Ik denk dat het voor heel veel mensen een super leuk boek is, maar voor mij persoonlijk niet echt. Ik geef hem 2,5/5.
Als je into historische, spannende jeugdboeken bent, is dit boek zeker iets voor jou en dan raad ik hem zeker aan!


Recensie: Ravenburcht

door juf Anita van http://www.jufinter.nl

Door de dikte van het boek is het eventjes blijven liggen. Ik wilde er graag echt even goed voor gaan zitten. Toen ik begon met lezen van Ravenburcht schrok ik even van het eerste hoofdstuk. Dit heeft nogal bloemrijk taalgebruik; “Af en toe breekt het wolkendek open en valt een bundel bleek en koud maanlicht als een schijnwerper op het gras en de groepjes dennen’. Dit blijkt echter alleen het eerste hoofdstuk te
zijn, na een paar bladzijdes begint hoofdstuk twee en gaat het over in een stijl die veel prettiger leest.

Ik kan me goed verplaatsen in Kaat, die er nogal van baalt dat ze in de vakantie wordt gedumpt bij haar oom en tante terwijl haar ouders veel spannendere dingen gaan doen. Al gauw blijkt echter dat het helemaal niet zo saai is op het platteland… Er gebeurt veel in het boek. Hoewel het me soms wat gezocht leek, wilde ik dan toch verder lezen om te weten hoe het afloopt. Aan het eind van het spannende avontuur komen alle losse eindjes mooi samen in de ontknoping.

Ik was heel benieuwd wat de leerlingen op school van Ravenburcht zouden vinden. Toen ik het boek presenteerde waren er gelijk een aantal leerlingen die afhaakten op basis van de dikte en de sombere kaft. In deze groep zitten echter ook een aantal leerlingen die echt van geschiedenis en van lezen houden, dus inmiddels is er wel een wachtlijst voor het boek.


Ravenburcht, een groot avontuur

door Chantal van Magicofbooks.nl

Waardering: 3 uit 5.

Ina de Man weet prachtige stukjes geschiedenis uit verschillende tijdperken in het verhaal over Ravenburcht te verwerken. Zo heeft ze het bijvoorbeeld over Nostradamus en Benjamin Franklin! Je kan merken dat Ina de Man hier gedegen onderzoek naar heeft gedaan. Ze weet dan ook moeiteloos de feiten met de fictie te verweven en maakt er een mooi en duidelijk verhaal van. En omdat je de namen uit de geschiedenis herkent wordt Ravenburcht ook een beetje realistisch!

Ravenburcht is dus een leerzaam boek. Niet alleen vanwege de geschiedenis die erin verwerkt zit, maar omdat Ina de Man woorden gebruikt die niet alledaags zijn. Op heel begrijpelijke wijze en zonder er te veel bij stil te staan legt ze deze woorden erg mooi uit aan de lezers. Hierdoor breid je tijdens het lezen van Ravenburcht ook een beetje je woordenschat uit!

“Zwaluwen scheerden hoog over de toppen van de bomen. Ze beschreven ingewikkelde patronen en klommen steeds hoger en hoger. Het is alsof ze wilden flirten met de zon.”

De schrijfstijl van Ina de Man is op veel stukken erg poëtisch en dat is heel mooi, maar in mijn ogen minder geschikt voor een avontuurlijke jeugdthriller. Ravenburcht voelt hierdoor soms meer aan als een literaire roman voor volwassenen. Hoewel het mysterie en het avontuur dat Kaat en Eva samen beleven erg interessant is, zorgt de schrijfstijl ervoor dat het boek hier en daar een beetje langdradig en saai zal zijn voor sommige kinderen. Er zaten net een beetje te veel poëtische stukken in, als het er minder waren geweest was het boek iets toegankelijker geweest.

Vanaf het begin is Ravenburcht een groot avontuur. Van het ontdekken van een lijk tot het oplossen van verschillende mysteries; je vindt het allemaal in dit boek. Ravenburcht moet even op gang komen, maar op sommige momenten maakt Ina de Man het verhaal best wel spannend. Zeker naar het einde toe (dan is er ook minder plaats voor poëtische stukken). In een mooi tempo ontwikkeld het plot zich en wordt alles netjes uitgelegd.

Ravenburcht van Ina de Man neemt de lezer mee in een spannend avontuur. De poëtische schrijfstijl doet af en toe een beetje afbreuk aan de spanning, maar als lezer word je zo nieuwsgierig gemaakt naar de ontknoping dat je Ravenburcht wil uitlezen om dit te ontdekken!


Ravenburcht: Ina de Man

door Samantha Scherps van Chicklit.nl

Waardering: 4 uit 5.

De opmaak van Ravenburcht is heel verzorgd. De cover ziet er al erg spannend uit, met die twee meisjes en een vervallen burcht met raven op de achtergrond. Ook aan de binnenkant kan je regelmatig een afbeelding van de burcht terugvinden, telkens als er een nieuw hoofdstuk begint. Dat zorgt voor net dat beetje extra: dat is heel leuk gedaan! 

Ina de Man heeft een supervlotte schrijfstijl. Moeiteloos rijgt ze de hoofdstukken aan elkaar en tovert ze een spannend en leuk verhaal uit haar pen. Je merkt dat Ina de Man een Vlaamse schrijfster is: hier en daar komen Vlaamse uitdrukkingen en woordjes voor. Voor Vlamingen is dat lekker herkenbaar en Nederlanders kunnen zo misschien ook wat woordjes Vlaams oppikken. Het is hoe dan ook voor iedereen zeer helder en verstaanbaar! 

Kaat is het hoofdpersonage, samen met haar nichtje Eva. De twee personages zijn erg fijn om over te lezen! Enerzijds zijn ze dapper en beleven ze spannende avonturen, maar anderzijds voelen ze ook heel echt door de gevoelens die ze soms laten zien. Er is een goede balans in het boek tussen die twee elementen. Het zorgt ervoor zorgt dat je maar moeilijk kan stoppen met lezen! 

Tijdens het lezen van Ravenburcht kreeg ik hetzelfde gevoel als bij het lezen van boeken van Marc de Bel. Het boek leest vlot en laat kinderen schitteren in hun hoofdrol, door zelfs de volwassenen te slim af te zijn. Het boek is misschien een tikkeltje ongeloofwaardig (want alles wat erin gebeurt is nét te toevallig en de meisjes zijn misschien wat te slim voor hun leeftijd), maar in zijn geheel zorgt het voornamelijk voor spanning en een meeslepend verhaal. Ook is het fijn dat er wat geschiedenis in het boek verwerkt is, dat is erg leerrijk en maakt dat het boek net een tikkeltje diepgaander.  

Ravenburcht van Ina de Man is een spannende jeugdthriller die jongeren héél leuk gaan vinden. De personages voelen echt aan samen met Kaat en Eva kan je het mysterie van de Ravenburcht gaan ontmaskeren…. Als je durft!


Ravenburcht: Ina de Man

door leesmeemetmij.be

Toen ik begon met lezen duurde het even alvorens ik in het verhaal zat, ik moest erg wennen aan de personages en het gebruik van mythes en geschiedenis in het verhaal, zeker aangezien ik niet zo’n fan ben van geschiedenis en ik tijdens dit vak ook nooit goed oplette. Maar hoe meer de personages te weten komen over de burcht des te meer geraakte ik verstrikt in het verhaal. Ik vond het dan ook een zeer interessante toevoeging om Nostradamus te betrekken in het verhaal (dit gedeelte van de geschiedenis ken ik vooral door de serie Reign – een echte aanrader trouwens) en hierdoor wist ik dus waar de personages het over hadden. Het is een zeer spannend verhaal met een goede opbouw, samen met de personages ga je mee op reis door de geschiedenis en wil je steeds meer te weten komen over de burcht. Nadat ik eenmaal in het verhaal zat kon ik niet stoppen met lezen en had ik het dan ook in een mum van tijd uit!

Ravenburcht is een boek dat vele geschiedenisliefhebbers zal weten aan te spreken. Het is een goede combo tussen geschiedenis en spanning. Ontrafel samen met Kaat en Eva de heuse geschiedenis die schuilt achter de Ravenburcht! Wie fan is van de Franse geschiedenis en bekend is met Nostradamus zal dit boek ook zeker weten te bekoren.


%d bloggers liken dit: