Een paar jaar geleden schreef ik in het teken van een Hamley initiatief (Hamley’s 22) een novelle. ‘Het Rode Kopje’ vertelde het verhaal van de sympathieke Jasmijn en haar twee collega’s Thomas en Maris, die samen een bijzondere koffiebar uitbaatten. Cooks ’n Books, zoals de zaak toen nog heette, combineert een koffiebar met een uitgelezen selectie koffiesoorten en bijpassend gebak met een leeshoek voor wie wat langer wil genieten van een kopje koffie. De leeshoek startte met een paar van Jasmijns oude boeken maar al snel brachten de vaste klanten boeken uit hun eigen bibliotheek mee.

Als rond kerst plots één van de klanten van Cooks ’n Books in de trappenhal naar de appartementen boven de zaak komt te overlijden en het lijkt of hij vergiftigd werd, is het een erezaak voor Jasmijn om uit te vissen wat er gebeurd is. Maar wie was die man en wat kwam hij eigenlijk doen in de trappenhal. Niemand kende hem en niemand wist wat hij kwam doen. Maar als Jasmijn en haar team ontdekken hoe de vork in de steel zat, wordt het toch nog een mooie kerst.

De uitgeverij bood het verhaal gratis aan op hun website en toen begon het een eigen leven te leiden.

Van Cooks ’n Books naar Cappuccino en Cupcakes

Toen ik voor een nieuw gratis verhaal een beetje zonder inspiratie zat – het moest een paasverhaal worden – heb ik teruggegrepen naar mijn gezellige koffiebar en schreef ik een tweede verhaal over Jasmijn en haar team. Het concept sloeg blijkbaar aan, want ik kreeg de vraag of ik het zag zitten om een hele reeks verhalen over de koffiebar en haar uitbaters te schrijven.

Vraag was of ik wel inspiratie genoeg had om een twintigtal nieuwe verhalen te schrijven. Wat kon ik hen nog allemaal laten doen en hoe kon ik dat allemaal linken aan de koffiebar? Ik begon een lijstje te maken met mogelijke onderwerpen. Een oude brief in een boek, een moord tijdens een zoekspel, een verloren hondje, …. de thema’s kwamen vlotter dan verwacht.

Ik heb toegezegd en al snel werden er een paar knopen doorgehakt. De koffiebar werd omgedoopt naar Latteratura, Jasmijn verhuist naar het appartement boven de zaak, haar kat Toulouse speelde af en toe mee en het team krijgt af en toe versterking van inspecteur Marc De Ridder.

En toen kwam het grote nieuws! Uitgeverij Lind & Co had interesse om de reeks van 21 kortverhalen uit te brengen als luisterbooks. 21 dagen lang konden abonnees van Storytel, Nextel, bookbeat, Soundcloud en andere luisterbook aanbieders genieten van een dagelijks nieuw verhaal. Je kon ze er vinden onder het Zomerfeuilleton.

Maar daar eindigde het niet voor Jasmijn en haar team. Vanaf september beleven ze hun avonturen opnieuw, maar dit keer als ebook bij Books & Butterflies, de digitale imprint van uitgeverij Hamley Books.


De verhalen

Wil je graag op voorhand weten wat je te lezen krijgt? Dan vindt je hier de korte samenvatting van elk verhaal:

Oude Liefde Roest niet:
Eén van de vaste gasten staat in het testament van iemand die hij niet kent. Jasmijn en Thomas zoeken uit hoe dat kan.

De Romeinse Keizer:
Wanneer Jasmijn verhuist naar het appartement boven de koffiebar, ontdekken ze een oude Romeinse munt. Hoeveel is hij waard?

Gatto Ladro (De Stelende Kat):
Als Jasmijns kat Toulouse plots thuiskomt met een diamanten armband rond haar hals, gaat het trio van Latteratura op zoek naar de eigenaar.

Aphrodite’s Geheim:
Jasmijn koopt op de garageverkoop bij Thomas thuis een beeldje van Aphrodite. Maar volgens een oom van Thomas bewaart dat beeldje een groot geheim. 

Gigolo’s en Jojo’s:
Wanneer Maris’ vriendje plots van de aardbodem verdwenen lijkt, schakelt ze Thomas’ man in om achter de waarheid te komen. En die is niet fraai. 

Voor Eeuwig de Jouwe:
Thomas vindt in één van zijn cupcakes een trouwring met inscriptie. Van wie is hij en hoe komt hij in hemelsnaam in die cupcake? 

Verloren Dag:
Een oud-collega van Jasmijn is 24 uur uit haar geheugen kwijt. Hoe kan zoiets en wie is hiervoor verantwoordelijk? 

Ophelia’s Verdriet:
Jasmijn vindt in één van de boeken in Latteratura een liefdesversje, opgedragen aan Ophelia. De zoektocht naar de eigenaar van het boek blijkt moeilijker dan gedacht.

Botercrème met Frambozenvulling:
Thomas neemt deel aan een dessertwedstrijd maar die krijgt al snel een nare bijsmaak als een van de juryleden vermoord wordt.

De Laatste Saluut:
Inspecteur De Ridder vraagt Jasmijn om een oude dame te helpen bij haar zoektocht naar een oude legerkameraad van haar overleden man. Jasmijn, Thomas en Maris duiken in een grote doos met herinneringen. 

Spookyville:
Als Jasmijns achternichtje Linde niet thuiskomt van een weekendje met de jeugdvereniging is het alle hens aan dek om haar te vinden. En laat ze nu net verdwenen zijn in de buurt van een spookhuis. 

Verdwenen:
Een van Jasmijn’s huurders is verdwenen. Durft ze inspecteur De Ridder uit te nodigen voor een etentje en om zijn hulp te vragen?

Onderdrukt Verlangen:
Als de jaarlijkse jaarmarkt het toneel wordt van een laffe moord, gebruikt Jasmijn haar team om de dader te vinden. Maar dit keer loopt ook Jasmijn gevaar. 

Crimebox:
Wanneer Jasmijn een brief met raadsel krijgt, gooit ze hem nonchalant weg. Maar wanneer ze later bedreigd en achtervolgt wordt vind inspecteur De Ridder het tijd om in te grijpen. Maar alles is niet wat het lijkt. 

Schaduw:
Een van de vaste klanten roept de hulp van Jasmijn in wanneer hij al een tijdje gevolgd wordt door iemand die geen moeite doet om zijn aanwezigheid te verbergen. Een bezoekje aan de dierentuin brengt raad. 

Blacky’s Avontuur:
Op een dag loopt een zwart hondje de koffiebar binnen. Het team start een zoektocht naar de eigenaar, maar dan blijkt er een vergissing in het spel. 

Tussen Mocca en Brazil:
De uitvinder van een nieuw teeltproces voor koffiebonen in eigen land wordt dood aangetroffen op een koffiebeurs. Jasmijn ontdekt dat hij vermoord is maar waarom en door wie? 

Andermans Goed:
Het slachtoffer van een roofoverval vraagt Jasmijn om hulp. Hij is er zeker van dat de politie de verkeerde dader heeft en dat de echte dader terug zal komen om zijn werk af te maken. 

Tegen Wil en Dank:
Thomas is in alle staten! In een glossy magazine staat een foto van hem met een reality star en de aankondiging dat ze gaan trouwen. Alleen is hij al getrouwd en kent hij die vrouw niet persoonlijk. Wat is er aan de hand? 

Ice on Ice:
De oma van Thomas woont in een bejaardenflat. Ze belt in paniek op, haar waardevol halssnoer is verdwenen. Jasmijn, Thomas, Mark en Marit helpen haar met zoeken.

De Geur van Thuis:
Jasmijn en Maris organiseren een leuke activiteit voor de oude mevrouw Verstappen en de andere inwoners van het bejaardentehuis. Dan verdwijnt mevrouw Govaerts en niemand kan haar vinden. Jasmijn schiet te hulp.


Het verhaal gaat verder…

Jasmijn, Thomas en Maris zijn nog niet uitgespeeld. Er zitten nog heel veel leuke, lieve, spannende en ontroerende verhalen in het concept. Of ze opgepikt gaan worden weet ik niet maar er is wel belangstelling. Zo kan je op 7 augustus alvast één van de nieuwe verhalen vinden als kortverhaal bij Bookstamel van Melanie Hoogvliet. En is er in de uitgeverswereld geen interesse meer, dan schrijf ik ze lekker toch en publiceer ik ze gratis op mijn website. Want een leuk, gratis verhaal is toch mooi meegenomen, niet?


Informatie

Uitgeverij audiobooks: Lind & Co
21 kortverhalen
Zomerfeuilleton
van 11 tot 31 juli 2022
Uitgeverij ebooks: Books & Butterflies (by Hamley Books)
%d bloggers liken dit: